2012. szeptember 5., szerda

A színek szimbolikus jelentése - Vörös



Színek - bárhová is nézünk, a színek minden pillanatban, mindenhol körülvesznek bennünket. Színek nélkül nem tudnánk létezni, a színektől szép a világ.  Minden szín szimbólumként is funkcionál, önálló jelentést hordoz. Ezek a jelentések  kultúrától, történelmi hagyományoktól függően különbözőek is lehetnek a világ egyes részein, azonban minden színnek vannak univerzális energiái, hatásai. A színek rezgések, amelyek kölcsönhatásba lépnek az ember saját rezgéseivel. Képeim elkészítésekor, amikor egy Személyes Festményen meditálok, gyakran a fő szín jelenik meg először, közvetítve az illető meghatározó energiáit, személyiségének fő vonásait. Előfordul, hogy elsőre nem értem, hogy miért éppen az a szín "töltődött le", ám amikor utánaolvasok a szín jelentéseinek, mindig megértem az üzenetet...

A VÖRÖS

A vörös, vagy piros tipikusan a szerelem, szenvedély, energia színe. Szimbóluma a szexnek, tűznek, romantikának, izgatottságnak, forróságnak. A piros egy nagyon érzelmes, gazdag szín, felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. Nagyon látható szín, ezért lettek pirosak a stoptáblák és a tűzoltó felszerelések. A piros szín növeli a bátorságot, ezért található meg számos ország nemzeti zászlaján.



Mint ahogy az összes színre, a vörösre is igaz, hogy nagyon sok múlik az árnyalat erősségén, s a szín kapcsolatán más színekkel. Ha a sötétvörös van túlsúlyban, s az egyén szeret is vörös ruházatot viselni, akkor az illető egyfajta ideges, nyugtalan állapotban van, mely még személyiségének fejlődésére is veszélyes lehet. A bíborvörös erős 'én'-t jelent, azonban a vörös halványabb árnyalata, bár szintén energikus személyre utal, már sokkal jobban jelzi azt, hogy az egyén megindult az érzelmi egyensúlyának megteremtése felé vezető úton. Zölddel keverve nyíltságot, mások tiszteletét sugallja. A vörös jelképe a Szentléleknek, de negatív megközelítésben az erőszaknak, sebességnek, vérnek, veszélynek, háborúnak is. A vezető, törekvő maszkulin és hatalomra törő emberek színe.


A vörös a gyökércsakra színe. Ez a csakra köt össze minket az anyagi világgal. A kozmikus energiákat átviszi a testi-földi síkra, mialatt a föld energiája ezen keresztül áramlik energiarendszerünkbe. Segít megmaradni a hétköznapi élet valóságában, és biztonságtudatot nyújt számunkra. Ha úgy érezzük, hogy energiánk és életerőnk fogytán van, és hiányzik belőlünk a hajtóerő, segíthet rajtunk, ha vörös kezelésben részesítjük magunkat.  

Vörös megerősítés: "Történjék bármi, megvan az energiám, az akaratom és az önbizalmam, hogy szembenézzek vele."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése