2012. szeptember 13., csütörtök

Gyógyító Szív

Olasz orvos barátom festményének tervezésekor a kiindulópont a smaragdzöld szín volt – legelőször ez jelent meg lelki szemeim előtt. Rafael, a gyógyítás arkangyala smaragdzöld színt sugároz magából. A zöld a szívcsakra színe is, így a gyógyítás, a harmónia, az együttérzés színe - a tökéletes szín egy szeretettel teli gyógyító, egy melegszívű, elhivatott gyermekorvos Személyes Festményéhez!

A kígyó motívumát szintén az orvosi hivatás hozta az alkotás folyamatába, hiszen a transzcendencia talán legismertebb álomszimbóluma a kígyó: a görög orvos-isten, Aszklépiosz gyógyító szimbóluma volt és a mai napig az orvosi hivatás jelképeként tartjuk számon. Emellett a kígyó, mint szimbólum elsősorban a teremtéssel, a termékenységgel, a nemiséggel áll kapcsolatban, a férfiúi energia fő szimbóluma. Jelképezi az újjászületést, a ciklikusságot és a végtelenséget.


A kígyó és a szerelmet jelképező szív képe együtt felidézheti bennünk Ádám és Éva szerelmét, az Édenkertet, a Világ teremtését, a Mindentudás Fáját, az Eredendő Bűnt. A kígyó élet és halál ura – csakúgy, mint az orvos, akinek a kezébe helyezzük az életünket. Mérge menthet élet vagy hozhat halált, a szerelem pedig hozhat mennyei boldogságot vagy pokoli fájdalmat. E három fő motívum –a smaragdzöld, a szív és a kígyó – körül bontott szárnyat a fantáziám, és sok tervezés, újratervezés és változtatás után született meg végső formájában ez a Személyes Festmény. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a kép domináns színei éppen az olasz zászlót idézik meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése