2012. augusztus 14., kedd

Angyal és Ördög


Mindannyiunkban ott van mindkettő. A festmény tulajdonosa és ihletője a legjobb barátnőm, akivel 13 éves korunk óta ismerjük egymást. Amikor egy Személyes Festmény megalkotásán dolgozom, legelőször mindig azt a kérdést teszem fel magamnak, hogy mi az a néhány szó, ami az illetőről elsőre eszembe jut. Az ő esetében ezek a szavak: tűz, energia, kettősség, játékosság.


A tűz és az energia szinte követelte a színválasztást: az izzó naracs, a vörös és a citromsárga vibráló hármasát. A kettősség és a játékosság pedig szintén magával hozta a festmény két fő szimbólumát, az Angyal és Ördög stilizált figuráját. Ő egy felnőni nem akaró gyermek, akiben ott él az Angyal és a Kisördög is, és örök szócsatát vívnak a feje felett. Olyan ember, aki tele van tűzzel, energiával, bátorsággal, de belső bizonytalansággal is.



Neki játék az egész világ, és nem létezik lehetetlen. Egyedül szembe mer menni a világgal, ki mer állni a véleménye mellett, és amit egyszer a fejébe vesz, attól tántoríthatatlan. Örök lázadó, aki el mer menni a boldogságért a Föld túloldalára, mindenhol otthon van, de ugyanakkor sehol sem. Lételeme a szerelem, ebben is idealista, örök álmodó is, aki töretlenül mer hinni abban a képben, amelyet elképzel, még akkor is, ha emiatt néha csalódnia kell. Határozott Nő, és sebezhető kislány egyszerre. A kettősségét ismerve talán már meg sem lepődünk azon, hogy tüzes temperamentuma ellenére horoszkópja szerint Víz jegy: Halak, annak legfőbb jellemvonásával, a kettősséggel. Ez a kettősség, ez a szenvedélyes dialektika adja az ő Teljességét, báját, kedvességét, amiért csak szeretni lehet.


A Fent és Lent közt húzódó „tükörlépcső” a jelképe annak a leckének, amit nem csak a kép tulajdonosának, de mindannyiunknak meg kell tanulnunk: minden, amit a világban tapasztalunk, minden ember, minden élethelyzet tükör számunkra, lássunk abban Angyalt vagy Ördögöt. „Úgy fent, mint lent, úgy kint, mint bent.” Ha valami zavar egy emberben, azért zavar, mert benned is ott van, ha egy élethelyzet miatt feszült, dühös vagy rosszkedvű vagy, tudd: tükörbe nézel. Ilyenkor állj meg, gondolkodj el, hogy mit látsz a tükörben, mit tanít az a helyzet, mit kell tanulnod. Mindannyian tanulni jöttünk ide, és földi utunk két kísérője az Angyal és az Ördög. Bármelyikre is hallgatsz, tudd: jól döntesz, hisz az a Te utad…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése